PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Oostende Bonsoir - Podcast aan Zee

Oostende Bonsoir - ontmoetingen bij valavond, aan de rand van het land, met gastvrouw Guinevere Claeys. Acht hoog in de torenkamer van residentie BeauSite, met zicht op zee, laten de gesprekken zich leiden door eb en vloed, en wat ginder achter die verre horizon gloort. Over toen en nu, langs laagtij en hoogtij, om te eindigen bij de enige vraag die er op elke leeftijd toe doet: wat wilt u later worden? Guinevere Claeys is journaliste, columniste en een diepgelovige Oostendenaar. Haar gasten k...more

Afleveringen

 • Veerle Helsen

  Jun 16 2022

  Veerle Helsen stapte enkele jaren geleden uit de file en uit de ratrace, en begon aan nieuw surfend bestaan. De freelancejournaliste deed waar velen van dromen, maar niet aandurven. Haar twee prachtige surfgidsen, Surf & Stay, helpen alvast moed en inspiratie te verzamelen. In Oostende Bonsoir vertelt ze over haar leven voor-en-na, over hoe wonderlijk en ook wel eens eenzaam het is om solo te reizen, over de groeiende zelfverzekerdheid van de vrouwelijke surfcommunity, én over haar camper: C...more

 • Mickael Karkousse

  Jun 02 2022

  Het is in hartje Oostende dat Goose-frontman Mickael Karkousse als zesjarige ooit zijn performanceleven begon. De Kortrijkzaan blijkt diep geworteld in de stad aan zee, en blijft gereld terugkeren om er het kind in hem terug te vinden en het eens luid uit te schreeuwen op het strand. In Oostende Bonsoir komt hij vertellen over die jongen van toen, de man van nu, en de performer die hij altijd blijft worden.

 • Guga Baul

  May 20 2022

  Laurent Bailleul, ofwel Guga Baúl, werd groot (1m96 zelfs) in het hart van Oostende, week uit naar Antwerpen, maar komt geregeld terug om de harteklop te voelen, naar de Noordzee te kijken, ook te werken (zoals nu voor het nieuwe seizoen van ‘Onder vuur’), óf te padellen. In ‘Oostende Bonsoir’ vertelt hij over toen, nu en morgen, over die soms oncontroleerbare imitator in hem, en hoe het tussen al die vele typetjes soms hard zoeken is naar zichzelf.

 • Ineke Steevens

  May 05 2022

  De Oostendse Ineke Steevens is de bezielde directeur van ons Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. In deze aflevering van Oostende Bonsoir komt ze vertellen wat ze leerde over (én van) ‘de prachtige mens’ die de visser is, verklaart ze waarom ze alleen hier kan thuiskomen, en hoe het zo komt dat haar vier kinderen de Noordzee ‘opa zee’ noemen.

 • Wouter Deprez

  Apr 21 2022

  Met Wouter Deprez trappen we het tweede seizoen af van Oostende Bonsoir. In deze aflevering (uitzonderlijk live opgenomen tijdens het DS Podcastfestival), heeft Wouter het over zijn Oostende, over 'de bazen' van zijn vader en zijn blijvende wantrouwen voor luxe, over het verschil tussen eb en app, en waarom we allemaal een bijnaam nodig hebben - in zijn geval: 'Wouter de drammer'.

 • Reginald Moreels

  Dec 17 2021

  Als dokter, als oorlogschirurg, als mens, blijft Réginald Moreels het op zijn 72ste met een onverminderd engagement en idealisme opnemen voor de zwaksten onder ons. Nog altijd gaat deze Oostendenaar meermaals per jaar op missie naar Oost-Congo waar op dit moment, dankzij hem, in Beni het allereerste centrum voor chirurgie en verloskunde wordt gebouwd.

 • Sandra Bekkari

  Dec 02 2021

  Zelfs na twintig jaar komt Sandra Bekkari nog altijd thuis in Oostende, van bij die eerste aanblik van de Noordzee. De vrouw die haar volk leerde hoe vanzelfsprekend gezond eten en leven kan zijn, is een geboren en getogen Oostendse. In Oostende bonsoir blikt ze terug op de eb en vloed in haar leven, op het vele harde werk op weg naar het succes – én op de keerzijde daarvan.

 • Aäron Fabrice de Kisangani

  Nov 18 2021

  Aäron Fabrice de Kisangani (24) is strandjutter, burgerwetenschapper, changemaker en nog zoveel meer. Al 16 jaar speurt hij de stranden af op zoek naar schatten uit het zilte water en wordt hij geconfronteerd met allerlei wereldproblemen. Aan de hand van zijn verhalen, ontdekkingen, vondsten, en acties probeert hij iedereen iets bij te brengen, alsook te inspireren en te motiveren om de wereld een betere plek te maken.

 • Selah Sue

  Nov 03 2021

  Voor het eerst komt het nu samen in haar leven: moeder zijn én wereldwijd de podia opgaan. Een kantelmoment, waar Selah Sue met een groot klein hart aan begint. Gelukkig is daar, als 'een wijze grootouder', de Noordzee in Oostende, bij wie ze steeds vaker de rust komt zoeken, en vindt.

 • Emma Plasschaert

  Oct 20 2021

  Als kind van de zee (en Oostende) heeft Emma vaak de wind in de zeilen, maar soms  waait de wind ook de verkeerde richting uit. Sinds kort heeft zeilster Emma Plasschaert 5 getatoeëerde ringen op de onderarm. Een herinnering aan Tokio, en een aansporing tot in Parijs. Een Olympisch leven dat zich afspeelt over wereldwijde wateren - van thuisstad Oostende helemaal tot in Australië.

 • Dalilla Hermans

  Oct 07 2021

  Dalilla Hermans is schrijfster, theatermaakster, moeder, geliefde, hartsvriendin, en ook, en onverminderd, activiste. Over die verschillende rollen, over de angstaanjagende kostprijs die ze al betaalde voor haar engagement, én over die West-Vlaamse tongval, praat ze (in haar eigenste tempo) met Guinevere Claeys in Oostende Bonsoir.

 • Luc Zeebroek - Kamagurka

  Sep 23 2021

  Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker en allround kunstenaar. Kamagurka staat bekend om zijn absurde cartoons en tv-shows. Fan van KV Oostende en de zee.

 • Kaat Pype

  Sep 09 2021

  Kaat Pype is meester in de beeldhouwkunst, maar al tijdens haar opleiding aan het KASK in Gent, verschoof haar interesse steeds meer richting video en fotografie. Vandaag is ze vooral bekend van haar treffende portretfotografie voor onder meer De Standaard en Knack. Kaat is een van de sterkhouders op de eerste Internationale Fotobiënnale van Oostende, waarvoor ze prachtig werk ging maken hoog vanuit de Europatoren - een fotoreeks die een onverwachte, droeve wending zou krijgen.  Ze vertelt vriju...more

 • Tom Palmaerts

  Aug 16 2021

  Tom Palmaerts is een trendwatcher, bekroonde keynote speaker en managing partner bij Trendwolves. Een podcast over de toekomst, het verleden en de kracht van water met zicht op zee.

 • Caroline Pauwels

  Jul 29 2021

  Caroline Pauwels, rector van de VUB, gastcurator van Theater aan Zee, en vurige verdedigster van het vrije woord en de verwondering, komt zich al jaren in Oostende laven aan lucht, licht en water. Als geen ander leerde zij leven met eb en vloed.

 • Frank Vander linden

  Jul 15 2021

  Frank Vander Linden - die we uiteraard kennen van de onsterfelijke rockband De Mens - heeft een bijzondere band met Oostende. Zo bijzonder dat hij niet één, maar al twee nummers schreef in, en voor, de Stad aan zee. 'Oostende, de ene stad is de andere niet.'

 • Linda van Waesberge

  Jul 01 2021

  Stiliste Linda Van Waesberge waagde het als verknochte Brusselaar te verhuizen naar Oostende, en dat verliep net iets minder vanzelfsprekend dan ze had gedacht. Intussen vond ze vaste grond onder de voeten, gaat ze elke ochtend met hond Bowie op het strand de opgaande zon groeten, en wast ze vrolijk het dagelijkse zand van de ramen met the best of Will Tura.

 • Lize Spit

  Jun 17 2021

  Voor Lize Spit, auteur van Het Smelt en Ik Ben Er Niet, is Oostende de stad van haar liefde. De plek waar ze de zee komt lezen en de horizon herschrijft. Oostende als haar Brussel aan zee, of net niet.

 • Sebastien Dewaele

  Jun 03 2021

  De zee is onmisbaar voor acteur en Oostendenaar Sebastien Dewaele. 

 • Willem Hiele

  May 19 2021

  In de eerste aflevering spreekt  Guinevere Claeys met sterrenchef en surfer Willem Hiele. Hij neemt je mee op zijn audiogolf. Een gesprek over de turbulentie in zijn leven, het succes en de zoektocht naar rust. En de rol die Oostende speelt in zijn verhaal.Guinevere Claeys is journaliste, columniste en een diepgelovige Oostendenaar. Haar gasten komen van ver of van heel dichtbij - wat ze delen is dat weke hart voor de noordzee en Oostende. 

 • Trailer: Oostende Bonsoir - Podcast aan Zee

  May 14 2021

  Oostende Bonsoir - ontmoetingen bij valavond, aan de rand van het land, met gastvrouw Guinevere Claeys. Acht hoog in de torenkamer van residentie BeauSite, met zicht op zee, laten de gesprekken zich leiden door eb en vloed, en wat ginder achter die verre horizon gloort. Over toen en nu, langs laagtij en hoogtij, om te eindigen bij de enige vraag die er op elke leeftijd toe doet: wat wilt u later worden?