PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sinans Atlas

Sinan Can belicht in een persoonlijk gesprek onbekende aspecten van een buitenland dat in het nieuws is. Heb jij ook een bijzonder verhaal bij een land waar je een band mee hebt? Mail dan jouw verhaal naar [email protected]

Afleveringen

 • #80 - Einde van een wereldreis (Sinan Can en David Zandbergen)

  Dec 26 2021

  Na tachtig etappes zit Sinans Atlas er op! En net als na iedere grote reis blikt Sinan terug op de bijzondere radioreizen die hij in dit programma heeft gemaakt. Dat doet hij samen met zijn redacteur David Zandbergen. Oude gasten komen langs, er zijn quizen, muziek, de lekkerste recepten, en nog veel meer!

 • #79 - Oog in oog met Assad in Syrië (Roozbeh Kaboly)

  Dec 19 2021

  Journalist Roozbeh Kaboly komt al 10 jaar in Syrië, dat grotendeels in puin ligt en wordt verscheurd door een vreselijke burgerloorlog. Hij zag zowel het aanzicht van de steden als de mensen veranderen. Over dit bijzondere land vertelt hij jou en Sinan in de laatste reguliere aflevering van Sinans Atlas.

 • #78 - Op bezoek in Joegoslavië, een land dat niet meer bestaat (Senad Alic)

  Dec 12 2021

  Omdat Sinan op reis is, neemt Raounak Khaddari de luisteraar dit keer mee op reis. Samen met kunstenaar Senad Alic trekt zij naar het, niet meer bestaande Joegoslavië. Een gesprek over fietsen in de regen, dictator Tito en waarom je een kopje koffie eigenlijk nooit mag weigeren.

 • #77 - Het vergeten pareltje van Latijns-Amerika: Peru (Jan Duine)

  Dec 05 2021

  Over iets meer dan een maandje emigreert Jan Duine naar Peru; het land waar hij al jaren ontzettend verliefd op is. Want naast de bekende plekken zoals Machu Picchu, heeft dit land in Zuid-Amerika veel meer te bieden! Zo neemt Jan Duine jou en Sinan mee naar Iquitos: een stadje midden in de amazone. Of naar het Tititaka-meer. Genoeg te beleven en te horen dus, in deze nieuwe aflevering! 

 • #76 - Volop hamers en sikkels in Transnistrië (Bob Deen)

  Nov 28 2021

  Transnistrië? Jazeker! Dit door niemand erkende land ligt in het oosten van Moldavië. Ze hebben een eigen roebel, leger, veel cognac en nu zelfs een voetbalclub die furore maakt in de Champions League: Sherrif Tiraspol. Onze gast van deze week, Clingendael onderzoeker Bob Deen was er ooit als bemiddelaar in het conflict tussen Moldavië en Transnistrië en neemt jou en Raounak mee naar deze fascinerende regio in Oost-Europa. 

 • #75 - De geschiedenis van de Surinaamse keuken (Judith Cyrus)

  Nov 21 2021

  Kok en kookboekenschrijver Judith Cyrus werd voor de onafhankelijkheid van Suriname geboren in Paramaribo. Haar navelstreng ligt er - volgens Surinaams gebruik - nog altijd begraven en de band met het land is daarom altijd blijven bestaan. De geschiedenis van het land is onlosmakelijk verweven met de Nederlandse en dat komt onder andere tot uiting in de keuken, iets waar Judith als kok alles over weet en in deze aflevering met jou en Raounak deelt. 

 • #74 - Kilometers fietsen door Japan (Anne Sey)

  Nov 14 2021

  Opgroeiend in het toenmalige Oost-Berlijn leek Japan erg ver weg voor Anne Sey. Ze kende het land alleen uit de boekjes en van plaatjes. Maar na de val van de muur haastte ze zich er naartoe om er sindsdien nog heel erg vaak terug te keren. De laatste keer zelfs op de fiets, in het spoor van de Westerse ontdekkingsreizigers. Over dat, zingende stoplichten en idyllische pottenbakkersdorpjes vertelt ze jou en Raounak in deze nieuwe aflevering van Sinans Atlas. 

 • #73 - Scharnier tussen Oost en West: Hong Kong (Kathleen Ferrier)

  Nov 07 2021

  Bij Hong Kong denken de meeste mensen aan de huizenhoge torens en drukte. Maar volgens Kathleen Ferrier - die er vijf jaar woonde - is het juist dé stad om lekker te gaan hiken. Maar ook Hong Kong kent schaduwkanten, nu de lange arm van Beijing steeds sterker voelbaar wordt. Aan tafel bij Sinan neemt ze jou en Sinan mee naar deze verre plek. 

 • #72 - Grote broer Duitsland is niet saai! (Sophie Derkzen)

  Oct 30 2021

  Als Europa een gezin was geweest, was Duitsland onze grote broer en luisterde het waarschijnlijk naar de naam 'Ernst.' Bureau Buitenland presentator Sophie Derkzen heeft een grote fascinatie voor dat land en de binnenlandse politiek, die trouwens helemaal niet saai is! Waarom niet? Dat vertelt ze jou en Sinan in deze nieuwe aflevering van Sinans Atlas. 

 • #71 - Maffia, tradities en straatverkopers: Sicilië (Gabriella Adèr)

  Oct 23 2021

  Journaliste Gabriella Adèr neemt Sinan mee naar het zuidelijkste puntje van Italië: het eiland Sicilië. Een prachtige plek, die veel meer te bieden heeft dan de maffiafilms doen vermoeden. Prachtige natuur, Palermo, en heel luidruchtige straatverkopers bijvoorbeeld.... En de huizen kosten er soms maar een euro... Hoe dat zit? Je hoort het in deze aflevering. 

 • #70 - Waar hemel en hel samen leven: Colombia (Robert Jan Friele)

  Oct 16 2021

  Als correspondent in Zuid-Amerika hoorde Robert Jan Friele louter goede verhalen over Colombia. Ook bij hemzelf is de liefde voor 'locombia' alleen maar gegroeid. Nu heeft hij zelfs een boek geschreven over de familie Pizarro, waarin 100 jaar Colombiaanse geschiedenis samenkomt. Bij Sinan aan tafel neemt hij je mee naar dit bijzondere land in Latijns-Amerika. 

 • #69 - Een rondje door Curacao (Wensly Francisco)

  Oct 09 2021

  Op zijn zevende kwam journalist en documentairemaker Wensly Francisco van Curacao naar het vaste land. Sindsdien is hij vaak naar het eiland teruggegaan voor bijzondere verhalen. In een half uurtje neemt hij jou en Sinan mee naar dit land binnen ons Koninkrijk, dat opvalt door de veerkracht tijdens en na corona, de prachtige natuur, en ook vanwege drag races... En hij neemt wel heel bijzondere muziek mee!

 • #68 - Een muzikale reis door Ecuador (Jasper Feiner)

  Oct 02 2021

  Ruim twintig jaar geleden vertrok student tropische landbouw Jasper Feiner naar Ecuador om er stage te lopen. Hij werd verliefd op het land en heeft er sindsdien 15 jaar doorgebracht. Van de Andes tot de stranden, het land heeft veel te bieden. Die diversiteit komt ook terug in de muziek, waar Jasper drie voorbeelden van meeneemt. 

 • #67 - Land in hoop en vrees: de twee gezichten van de Verenigde Staten (Chris Kijne)

  Sep 25 2021

  Chris Kijne is een man met een haat-liefde-verhouding naar een van de machtigste landen op aarde: de Verenigde Staten. Die begon al in de jaren 60 met de muziek van Bob Dylan. In de bijna zestig jaar die volgde is het land veel veranderd, en zijn de twee gezichten van het land alleen maar verder uit elkaar gaan liggen. Hij vertelt er over aan de tafel bij Sinan Can. 

 • #66 - Een stukje hemel in het Bulgaarse Sofia (Jan Buruma)

  Sep 18 2021

  De kathedralen, de prachtige middeleeuwse dorpjes en een heel bijzondere moordaanslag op de grootste schrijver van het land. Het inspireerde archivaris en schrijver Jan Buruma enorm en veroorzaakte 30 jaar geleden een verliefdheid op Bulgarije die vandaag de dag nog altijd bestaat. Bij Sinan aan tafel neemt hij je in 30 minuten mee naar dit land aan de zuidoostelijke punt van Europa. 

 • #65 - De levende geschiedenis in Zuid-Afrika (Misha Wessel & Thomas Blom)

  Sep 11 2021

  Documentairemakers Misha Wesel en Thomas Blom gingen de miljarden van de Libische dictator Khadaffi achterna en vonden ze.... in Zuid-Afrika! Sinan komt bij hen op bezoek en spreekt in een half uur over de mooie plekken en duistere schaduwkanten van het land in het meest zuidelijke puntje van Afrika. 

 • #64 - De verre uitersten van Pakistan (Naeeda Aurangzeb)

  Sep 04 2021

  Programmamaker, schrijver en presentatrice Naeeda Aurangzeb heeft haar roots in Pakistan liggen. Vanuit het raam van haar ouderlijk huis kon ze de prachtige bergen met eeuwige sneeuw zien liggen, maar het stond ook in dezelfde stad als waar Osama Bin Laden zich tien jaar schuil hield. Het staat symbool voor hoe Naeeda het land ziet: als een met uitersten die vaak heel ver uit elkaar liggen. Ze vertelt jou en Sinan erover in deze nieuwe aflevering van Sinans Atlas. 

 • #63 - Een eigen bos op Madagaskar (Simon Rietveld)

  Aug 28 2021

  Op meer dan 24 uur reizen vind je midden op Madagaskar het Zazamalala bos. Een natuurreservaat dat in handen is van de stichting van de Nederlandse Simon Rietveld, een blinde gepensioneerde medisch psycholoog die al zijn hele leven naar Madagaskar afreist. Bij Sinan aan tafel vertelt hij hoe het eiland in die tijd veranderd is, over zijn bijzondere ontmoetingen daar en hoe hij met speren werd aangevallen door de lokale bevolking. 

 • #62 - De schoonheid van Jemen (Laila al-Zwaini)

  Aug 21 2021

  In deze aflevering trekt Sinan naar wel een heel bijzonder land. Arabiste en Juriste Laila al-Zwaini neemt Sinan namelijk mee naar Jemen. Een land van ongekende schoonheid, gastrvrije mensen, een ingewikkeld rechtsysteem en helaas: oorlog. 

 • #61 - De waarheid van Siberië (Arita Baaijens)

  Aug 14 2021

  Omdat Sinan zelf met vakantie is, schuift Raounak Khaddari deze week aan bij niemand minder dan ontdekkingsreizigster, schrijfster, fotograaf en bioloog Arita Baaijens. Zij neemt ons mee naar het koude, maar fantastische mooie Siberië. We gaan op zoek naar het heilige koninkrijk Shambala, we gaan luisteren naar keelzang en trekken te paard door het machtige landschap.

 • #60 - Kosovo: het relaxte land van veel koffie, broodjes en Dua Lipa (Stefan van Dijk)

  Aug 07 2021

  In de zestigste aflevering van Sinans Atlas bezoeken we Kosovo: een klein land middenin de Balkan. Onze gids is Stefan van Dijk, die er al jaren met zijn gezin woont en zijn hart helemaal verloren heeft aan het land. Hij vertelt je over de koffie-cultuur, extra busstops, maar ook over de littekens die nog altijd diep in de Kosovaarse bevolking aanwezig zijn

 • #59 - De 'Disney-dictatuur' van Cuba (Yuribert Capetillo Hardy)

  Jul 31 2021

  Op negentienjarige leeftijd vertrok de Cubaanse Yuribert Capetillo Hardy van Cuba naar Nederland, de liefde achterna op weg naar meer kansen. Samen met Raounak neemt Yuribert je via de meest bijzondere plekken en verhalen mee naar het land dat veel Nederlanders vooral kennen van de oude auto's en facades. Maar dat is slechts de buitenlaag... 

 • #58 - De Himalaya in India als tweede thuis (Saskia Kunst)

  Jul 24 2021

  Saskia Kunst is antropologe en reisde daarom meerdere malen af naar India. Ze hielp er toeristen de Himalaya over, en ving ook verschillende Indiase kinderen op in een gezinsvervangend tehuis. Dat leverde natuurlijk allerlei bijzondere verhalen op die ze in deze aflevering graag met jou en Sinan deelt. 

 • #57 - Ons koppel in Kenia (Saskia Houttuin en Joost Bastmeijer)

  Jul 17 2021

  Als correspondenten in Oost-Afrika reizen Saskia Houttuin en Joost Bastmeijer van hot naar her. Gelukkig kunnen ze altijd thuiskomen in hun huisje in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Een enorm diverse stad, waar rijke en arme buurten bewust naast elkaar zijn gepland. Nu ze even in Nederland zijn, vertellen ze jou en Sinan graag over alle bijzondere kanten van dit land op de evenaar. 

 • #56 - Burgemeester van een Deens Eiland (Marcel Meijer)

  Jul 10 2021

  In deze aflevering reist Sinans Atlas door naar Denemarken. De gids voor deze week heeft wel een heel bijzondere band met het land, hij is er burgemeester! Midden in het Kattegat ligt het eilandje Samsø, geleid door de Nederlandse Marcel Meyer. En hij is helemaal dol op het land. Hoe dat zo is gekomen? Je hoort het in deze aflevering!

 • #55 - Sint-Eustatius: vergeten Nederlandse parel in de Cariben (Saskia Pfaeltzer)

  Jul 03 2021

  Sinans Atlas blijft deze week in eigen land! Kunstenares Saskia Pfaeltzer neemt jou en Sinan mee naar Sint-Eustatius, een Nederlands eiland in het Caribisch gebied. Ooit was dit eiland een knooppunt voor de handelsschepen, maar waren er ook veel slavenplantages. Nu was het voor Saskia een eiland vol bijzondere plekken en ontmoetingen, en een eiland waarin de geiten een wel heel bijzondere factor zijn...

 • #54 - Het peloton achterna in Frankrijk met Gio Lippens

  Jun 26 2021

  De Tour de France is weer van start gegaan! Maar dé stem die daar voor Radio 1 verslag van doet, Gio Lippens, zit thuis. Dat geeft Sinan de gelegenheid om hem op te zoeken en hem te vragen naar zijn band met Frankrijk. 

 • #53 - Noord-Macedonië en de Balkanvloek (Igor Misev)

  Jun 19 2021

  Deze week speelt het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië op het EK voetbal. Omdat je nooit te weinig kan weten van je tegenstander, leek het Sinan een goed idee om alvast wat informatie in te winnen over het land. Dat doet hij bij zijn collega Igor Misev, eindredacteur bij Matthijs gaat door. Hij vertelt over de bijzondere kanten van dit mooie landje op de Balkan. 

 • #52 - De Koningssteden van Marokko (Samira Bouchibti)

  Jun 12 2021

  Deze week reist Sinans Atlas af naar Marokko, het geboorteland van Samira Bouchibti. Zij gidst je via de mooiste steden, verhalen en plekken door dit noord-Afrikaanse land. 

 • De beste verhalen uit Sinans Atlas

  Jun 07 2021

  Sinans Atlas is jarig, en dat moet worden gevierd! Speciaal voor dit jubileum heeft het team van Sinans Atlas geselecteerd. In deze aflevering hoor je Joshua Nolet over Portugal, Dee Brillenburg-Wurth over Congo, Linda Polman over Sierra Leone, Hans-Jaap Melissen over Haïti, Mirthe van der Drift over Mexico, Willem van der Bijl over Noord-Korea, en Dolf Jansen over Iërland. Veel plezier!

 • #51 - Ghanese tegeltjeswijsheden (Ymkje Stienstra)

  Jun 05 2021

  Deze nieuwe aflevering van Sinans Atlas neemt je mee naar de westkust van Afrika. Internist-infectioloog Ymkje Stienstra van het UMC Groningen komt sinds 2000 in Ghana en Benin om onderzoek te doen naar 'verwaarloosde ziekten.' Zodoende leert ze het land goed kennen, en weet ze bijvoorbeeld wat een "fietskip" is.... 

 • #50 - Op visite bij Bin Laden in Afghanistan (Sinan Can)

  May 29 2021

  Voor deze bijzondere jubileum-aflevering zijn de rollen omgedraaid en dus moet Sinan deze keer de vragen beantwoorden in plaats van stellen. In gesprek met Raounak Khaddari gidst Sinan je door Afghanistan. Hij is net terug uit het land en bezocht het in de loop der jaren een heel aantal keer voor zijn documentaires. In deze aflevering vertelt Sinan je over de bijzondere ontmoetingen, onaangerepte natuur, en over een wel heel bijzonder casettebandje... 

 • #49 - De verjaardag in een Noord-Koreaanse cel (Willem van der Bijl)

  May 22 2021

  Vandaag strijkt de studio van Sinans Atlas neer in een hele bijzondere winkel. In hartje Utrecht omringt Willem van der Bijl zich met postzegels uit werkelijk ieder land ter wereld. Het waren ook de postzegels die Willem 24 keer het land deed bezoeken, totdat hij in 2011 in een Noord-Koreaanse cel beleefde. In deze aflevering hoor je alles over de bijzondere kanten van deze hermetisch afgesloten dictatuur. 

 • #48 - De archeologie in Armenië (Yannick Raczynski-Henk)

  May 14 2021

  Yannick Raczynski-Henk is archeoloog, gespecialiseerd in de allervroegste sporen van de mensheid. Bijna iedere zomer vertrekt hij daarom naar Armenië, waar hij samen met zijn team onderzoek doet. Genoeg te bespreken dus, over dit eeuwenoude land in de Kaukasus.

 • Trailer

  May 10 2021

  Iedere week spreekt Sinan Can met een gast die een bijzondere band met een land heeft. Van Oezbekistan tot Vaticaanstad, en van Ierland tot Papoea Nieuw-Guinea. In een persoonlijk gesprek komt van alles ter sprake. Van de mooiste plekken in een land, de meest duistere schaduwkanten en de meest bijzondere ontmoetingen. 

 • #47 - De Ranch in Mexico (Mirthe van der Drift)

  May 08 2021

  Deze week schuift Mirthe van der Drift aan bij Sinans Atlas. Maandenlang leefde zij - afgezonderd van de buitenwereld - op een ranch in het noorden van Mexico. Daar maakte ze van alles mee, wat ze in een mooi gesprek met Raounak vertelt. Zo komt er van alles voorbij, van mensensmokkel tot een wel heel multifunctioneel mesje... 

 • #46 - Een culinaire reis door Taiwan (Bas Robben)

  May 02 2021

  Smaken verschillen, maar iedereen houdt van lekker eten. En omdat Sinan zelf op reis is, neemt culinair journalist en schrijver Bas Robben daarom presentator Raounak Khaddari mee naar Taiwan. Samen fantaseren zij over stinky tofu, gefrituurde kip en een echte hotpot. Dat wordt smullen!

 • #45 - Het familiebezoek in Noorwegen (Martin Koolhoven)

  Apr 24 2021

  Regisseur Martin Koolhoven had eigenlijk helemaal niks met Noorwegen. Totdat hij begin jaren '90 zijn Noorse vriendin leerde kennen op de filmacademie. Sindsdien gaat Martin iedere zomer en winter op bezoek bij zijn schoonfamilie in het land van de fjorden en deze week mag Sinan mee!

 • #44 - De gastvrijheid van Tadzjikistan (Thijs Broekkamp)

  Apr 17 2021

  Tadzjikistan is een land waar wij eigenlijk niet zoveel van horen en weten en juist daarom trok fotojournalist Thijs Broekkamp naar het land in Centraal-Azië. Tussen de uitlopers van de Himalaya vond Thijs uitgestrekte landschappen, hoge bergen en bovenal uiterst gastvrije mensen. Hoog tijd dus voor een bezoek aan Tadzjikistan. 

 • #43 - Het avontuur in Oostenrijk (Nikko Norte)

  Apr 10 2021

  Eigenlijk geheel door toeval belandde avonturier en wereldburger Nikko Norte in Oostenrijk. Na periodes in Spanje, Marokko, Frankrijk en België kocht Nikko in 2019 een huis in het Alpenland en dat bevalt eigenlijk veel beter dan verwacht. In deze aflevering neemt Nikko, Sinan mee naar zijn Oostenrijk, een land vol avontuur.

 • #42 - De magie van het Vaticaan (Stijn Fens)

  Apr 03 2021

  Journalist, programmamaker en auteur Stijn Fens neemt ons mee naar het Vaticaan. De plek waar hij als veertien jarig jongetje voor het eerst kwam en toen besloot: hier ga ik later verslag van doen. Een half uur lang neemt Stijn ons mee naar zijn geliefde Vaticaan.

 • #41 - De diamanten van Sierra Leone (Linda Polman)

  Mar 28 2021

  Diamantendelver, voetbalcoach en journalist Linda Polman was het in Sierra Leone allemaal. Reden genoeg dus voor Sinan om eens bij Linda op bezoek te gaan. Een half uur lang neemt Linda jou mee naar het West-Afrikaanse land, waar ze vijf jaar woonde.

 • #40 - De films van Koerdistan (Beri Shalmashi en Reber Dosky)

  Mar 21 2021

  Sinan haalt in deze aflevering de champagne alvast uit de koelkast: want onder andere in Koerdistan wordt dit weekend het nieuwe jaar gevierd! Voor die gelegenheid heeft Sinan twee filmmakers met Koerdische roots uitgenodigd: Reber Dosky en Beri Shalmashi.

 • #39 - De ruïnes in Syrië (Fernande van Tets)

  Mar 14 2021

  Deze maandag is het precies tien jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. Sinans gast van deze week, Fernande van Tets, woonde een jaar lang als communicatiemedewerker van de VN in Damascus. Daar zag ze de verschillende kanten van het land in oorlog. Waar enerzijds het gewone leven doorging met feesten en huwelijken, en anderzijds de brokstukken van het land in puin het straatbeeld nog tekenen.

 • #38 - De wandelpaden van Wales (Arjan Visser)

  Mar 07 2021

  Deze aflevering gaat Sinans Atlas naar Wales. Journalist, schrijver en motorrijder Arjan Visser vertelt Sinan over zijn belevenissen daar. In een gesprek van een half uurtje gaat het over wandelen in Wales, over een stad niet bestaat, en over speciale Sinan-paden in het land. Zo wordt je een hoop wijzer van deze aflevering, maar niet per sé over Wales....

 • #37 - De stoffen van Vietnam (Suzan Meijer)

  Feb 28 2021

  Suzan Meijer is kledingontwerpster. Ze vertaalt de verhalen van de plekken waar ze komt naar kledingstukken. Haar tijd in Vietnam heeft haar erg geinspireerd en daar vertelt ze jou en Sinan graag meer over

 • #36 - Kindsoldaten in Congo, deel 2 (Dee Brillenburg Wurth)

  Feb 21 2021

  Ook deze week hoor je in Sinans Atlas het bijzondere verhaal van Dee Brillenburg Wurth. Als blauwhelm van de VN bevrijdde ze drieduizend kindsoldaten uit de handen van warlords en rebellengroepen in de Congolese jungle.

 • #35 - Kindsoldaten in Congo, deel 1 (Dee Brillenburg Wurth)

  Feb 14 2021

  Deze week is Sinan te gast bij een wel heel bijzondere mevrouw. Dee Brillenburg Wurth werkte bij de VN in Congo. Daar onderhandelde ze met zowel de regering als met rebellenleiders over het vrijlaten en niet langer rekruteren van kindsoldaten. Midden in de Congolese regenwouden ging ze - letterlijk - met de grootste warlords en oorlogsmisdadigers om de tafel zitten. En niet zonder succes.... Over deze bijzondere tijd vertelt Dee in een speciaal tweeluik.

 • #34 - De fado muziek van Portugal (Joshua Nolet)

  Feb 07 2021

  Deze week is Sinan in Haarlem! Daar wordt hij verwelkomt door Chefs Special frontman Joshua Nolet. Van hem weten we inmiddels dat hij niet de mol is. Maar minder bekend is, is dat Joshua in Portugal is geboren. In deze podcast hoor je een persoonlijk gesprek tussen Sinan en Joshua over wat Portugal en de muziek uit dat land voor hem betekent.

 • #33 - De dromen van de Verenigde Staten (Laura Jansen)

  Jan 31 2021

  We kennen Laura Jansen als zangeres, maar daarnaast is ze ook nog half Amerikaans! Ze groeide op in Connecticut en woonde later nog in Boston, Nashville en Los Angeles. Een prachtige doorsnede van het land dus, waar ze Sinan en jou als luisteraar in een klein half uurtje doorheen gidst.

 • #32 - De ritmes van Brazilië (Stijntje Blankendaal)

  Jan 24 2021

  Tussen de bananenplant en de groot afgedrukte foto van Brazilië waant Sinans Atlas zich vandaag al in het Zuid-Amerikaanse land dat in deze aflevering besproken wordt. De daadwerkelijke locatie van deze opname is wat minder exotisch: Sinan is op bezoek bij Stijntje Blankendaal die momenteel in Zwolle woont. Zij is docent aan het Windesheim in die stad, maar woonde ook jarenlang in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Ze werd er verliefd op het land en op een man, en neemt in dit half uurtje u en Sina...more

 • #31 - De Kilimanjaro op in Tanzania (Marten de Boer)

  Jan 17 2021

  Sinans Atlas reist verder! Dit weekend neemt deze podcast u mee naar een oud land dat het thuis is van 'The Big Five' en de Kilimanjaro: Tanzania. Onze gids in dat land is Marten de Boer, hij werkte jarenlang voor verschillende organisaties in dat land. Hij liet er een onuitwisbare indruk achter, al is het alleen maar omdat hij er een varen ontdekte die naar hem is vernoemd.

 • #30 - De magie van Israël (Fons de Poel)

  Jan 10 2021

  Journalist Fons de Poel werd in Israël verliefd op een meisje, maar ook op het land zelf. Jaren later voelt hij die liefde nog steeds, ook al kan hij zich soms ergeren aan het land. In een gesprek van een half uur neemt Fons Sinan en jou mee met verschillende avonturen die hij in dat land beleefd heeft.

 • #29 - De vulkanen van Papoea Nieuw-Guinea (Arita Baaijens)

  Jan 03 2021

  Arita Baaijens is officieel ontdekkingsreiziger! In deze aflevering vragen zij en Sinan zich af of Sinan dat ook zou kunnen worden. Dat laat wellicht nog even op zich wachten, maar Arita neemt Sinan en jou wel alvast mee naar Papoea Nieuw-Guinea. Het eiland ligt boven Australië en Arita verbleef een aanzienlijke tijd midden in het tropische bos bij een inheemse stam. Ze leerde er met een volledig nieuwe blik naar de wereld kijken, die ze in deze aflevering graag met Sinan en jou als luisteraar d...more

 • De mooiste verhalen uit 2020

  Dec 27 2020

  Nu 2020 bijna achter ons ligt, blikt Sinan terug op de meest mooie, bijzondere en ontroerende verhalen uit de afleveringen uit 2020.

 • #28 - Het voetbal in Finland (Job Dragtsma)

  Dec 20 2020

  Nu kerst voor de deur staat, reist Sinans Atlas de Kerstman achterna naar Finland. Dat is het land waar voetbaltrainer Job Dragtsma ook een kleine tien jaar heeft gewoond. Als coach van Inter Turku maakte hij het land mee vanuit de top van het Finse voetbal. Hij kreeg de complete ervaring met tochten door de Finse archipel, niet zulk bijzonder eten en natuurlijk een sauna in zijn appartement!

 • #27 - Spoorloos in Colombia (Liz de Kort)

  Dec 13 2020

  Iedere week gidst een gast jou en Sinan door een buitenland, ver weg of dichtbij. In het geval van Liz de Kort doet ze dat voor de tweede keer; want twee jaar gidste ze Sinan mee door Colombia tijdens de opnames van 'Wie is de Mol?' Nu reizen er even niet in zit maken ze tijdens een gesprek van een half uurtje een virtuele reis naar het Latijs-Amerikaanse land vol passie, voetbal, en volgens Sinan niet zulk lekker eten...

 • #26 - Hardlopen over de Ierse heuvels (Dolf Jansen)

  Dec 06 2020

  Dolf Jansen is caberetier en bovenal verhalenverteller: "en dat vertellen van verhalen is meer Iers dan Overijssels", denkt hij al zelf. In deze aflevering schuift hij aan om over deze roots en land aan de rand van Europa te vertellen. En ze ontdekken ook nog een nieuwe voetbalclub, waar Dolf direct een shirtje van gaat kopen!

 • #25 - Fotogenieke onderdrukking in Myanmar (Minka Nijhuis)

  Nov 29 2020

  Ver weg in Zuid-Oost Azië ligt het land Myanmar, het voormalige Birma. Journalist Minka Nijhuis ontvangt Sinan bij haar thuis om te praten over haar eigen ervaringen in dat land, waar ze zelfs met de president een kort lijntje heeft. Ze komt er al jaren, nadat ze als jonge journalist midden in de jungle in een provisorisch commandocentrum terecht kwam, en dat levert bijzondere verhalen op...

 • #24 - De eindeloze wegen in Kazachstan (Hester van der Vliet en Dirk Jan Roeleven)

  Nov 22 2020

  Ga er maar aan staan; helemaal van Nederland naar Tokyo rijden! Dirk Jan Roeleven en Hester van der Vliet deden het, in hun oude Subaru. Onderweg deden ze allerlei verschillende landen aan, waaronder Kazachstan. Sinan zoekt hen op bij hun uitgeverij - want ze hebben er een boek over geschreven - om een land er uit te pikken: Kazachstan! Dat levert bijzondere verhalen op.... Meer lezen over de reis van Dirk Jan en Hester? Hun boek 'de laatste reis van de boswachter' ligt in de boekwinkel!

 • #23 - De getijden van de Nederlandse waddeneilanden (Lutz Jacobi)

  Nov 15 2020

  Voorlopig kan je als Nederlander niet veel buitenlandse reizen maken en dus blijft ook Sinans Atlas deze week in het binnenland. Gelukkig hebben we daar een hele goede gids voor: de voorzitter van de Waddenvereniging, Lutz Jacobi, neemt ons mee naar de Waddeneilanden! De eilanden zijn het grootste getijdengebied en ons enige Unesco Natuurwerelderfgoed. Daarnaast zijn de eilanden het thuis van veel bijzondere dieren, en herbergt het allerlei speciale herinneringen voor Lutz!

 • De gedichten van Sinans Atlas

  Nov 08 2020

  Vanwege de verkiezingsuitslag in Amerika is er dit weekend geen aflevering van Sinans Atlas uitgezonden. In plaats daarvan kunt u hier naar de gedichten luisteren die in de eerste zeventien afleveringen als afsluiting van de afleveringen hebben gediend.

 • #22 - De bergen van Armenië (Ara Halici)

  Nov 01 2020

  Deze week wel een heel bijzondere gast in Sinans Atlas: de bloedbroeder van Sinan zelf komt langs om te vertellen hoe hij de reis van Sinan en hemzelf naar Armenië heeft beleefd. Het is een land dat nu in conflict is verwikkeld met Azerbeidzjan, maar voor Ara vooral het thuis is van herinneringen die hij zijn leven lang zal blijven koesteren.

 • #21 - De dodencellen van Oeganda (Rik Delhaas)

  Oct 24 2020

  Waar dit programma vorige week het land van de Nijl aandeed, reist Sinan nu virtueel af naar de bron van de Nijl: Oeganda. Journalist Rik Delhaas maakte er de meest bijzondere verhalen mee en is daarom de 'gids' door dit centraal-Afrikaanse land. Samen met Sinan vertelt hij in een half uur over de bijzondere ontmoetingen, vogels, en over een wel heel bijzondere kerstviering in een Ugandese gevangenis.

 • #20 - De schaduw van de Egyptische piramides (Bo Hanna)

  Oct 17 2020

  Piramides, de Sfinx, de Nijl, deze week reist Sinans Atlas af naar Egypte! Onze gids voor dit decennia-oude land is journalist en documentairemaker Bo Hanna, die zijn roots in dit land heeft liggen, maar ze er niet vond. Samen met Sinan spreekt hij over de vele kleuren, geuren, en schaduwzijden die het land heeft.

 • #19 - De energie in Haïti (Hans Jaap Melissen)

  Oct 10 2020

  Met Hans Jaap Melissen samen zou Sinan nog 84 afleveringen meer kunnen maken; laten ze eerst maar eens beginnen met Haïti. De oorlogsverslaggever vertelt bij Sinan aan tafel over de verschillende bijzondere reizen die hij heeft gemaakt, maar ook over de vele avonturen die hij in het straatarme Haïti meemaakte. Zoals die ene keer toen hij met Desmond Tutu op een hotelkamer strandde.

 • #18 - De Dalai Lama in Tibet (Tineke Ceelen)

  Oct 03 2020

  Deze week geen land, maar een 'autonome regio' die centraal staat in Sinans Atlas: Tibet. Tineke Ceelen woonde er in de jaren negentig drie jaren, aan de voet van het paleis van de Dalai Lama. Samen met Sinan praat ze over de verchinesering van het land, een ontmoeting met de Dalai Lama, en over heel smerige thee. En ze heeft ook nog een muziekinstrument mee!

 • #17 - De nijlpaarden in Burundi (Giselle Schellekens)

  Sep 26 2020

  In deze aflevering neemt Giselle Schellekens ons mee naar Burundi en Rwanda. Namens stichting Spark verbleef Giselle daar tot februari van dit jaar. Helemaal onbekend was het oosten van Afrika niet voor Giselle, want ze is in Oost-Afrika geboren en opgegroeid. Toch wist ze niet wat ze zag toen ze voor het eerst in Burundi aankwam. In een mooi gesprek van een half uur passeert van alles uit het land de revue, van zwarte magie en een bijzondere ontmoeting op het vliegveld, tot voetballen met de pr...more

 • #16 - Het trauma van Bosnië (Marcel van der Steen)

  Sep 19 2020

  Marcel van der Steen woonde en werkte als journalist in verschillende regio's en landen, maar nergens voelde hij zo sterk een klik met het land als in Bosnië en Herzegovina. Aan Sinan vertelt hij over dit land op de Balkan. Een gesprek van een half uur over het oorlogstrauma van het land, zijn bezoeken over Srebrenica, maar er is ook ruimte voor luchtigheid; zoals die ene keer dat hij de stoel van een priester bestelde op de Bosnische versie van marktplaats.

 • #15 - De papieren huizen in Japan (Melissa Drost)

  Sep 12 2020

  Deze week is Melissa Drost te gast bij Sinan; ze neemt ons mee naar Japan. Een land dat deze zomer in de spotlights had moeten staan vanwege de Olympische Spelen. Deze week gaven de Japanse autoriteiten al aan dat deze volgend jaar sowieso door moeten gaan; het is een erekwestie. Samen met Melissa spreekt Sinan over deze Japanse inborst, maar ook over familie uit een vorig leven en over een wel heel bijzondere verkoopautomaat....

 • #14 - De weidsheid van Australië (Gerard Timmer)

  Sep 05 2020

  Hij vond Australië in eerste instantie maar niks, maar bleef toch geïnteresseerd in het land. Nu, jaren later, hangt de werkkamer van de algemeen directeur van de NOS vol met foto's en kunst uit het immense land aan de andere kant van de wereld. In gesprek met Sinan verhaalt hij over de prachtige natuur, de enorme hoeveelheid kangoeroes, en hij neemt muziek mee!

 • #13 - De mystiek van India (Anil Kumar)

  Aug 29 2020

  In Sinans Atlas staat ieder weekend een land centraal, dichtbij of ver weg. Voor deze aflevering reist Sinan af naar Zoetermeer, waar hij Anil Kumar spreekt over het land van zijn vader: India. Samen met Anil spreekt hij over dit bijzondere land met een oude beschaving en de heren vragen zich af hoe hoog de bruidsschat zou zijn als Sinan een Indiase bruidegom zou zijn.

 • #12 - De velden van Oekraïne (Qader Shafiq)

  Aug 22 2020

  In 1986 vertrok de Afghaanse Qader Shafiq naar Oekraïne om daar te studeren. Het was de tijd van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het land maakte een grote verandering door. Vandaag woont Qader in Nijmegen, hij werd zelfs Nijmegenaar van het jaar! Sinan zoekt hem op en praat met hem over het land, de Krim en zelfgestookte wodka.

 • #11 - De Tango van Argentinië (Peter Schouten)

  Aug 15 2020

  In deze podcast gidst een gast ons wekelijks door een land waar hij of zij een passie voor heeft. De gast van deze week neemt dat wel heel letterlijk; Peter Schouten is onder andere fietsgids in het prachtige Buenos Aires. Samen met Sinan praat hij over zijn leven in die stad, de clubkleuren van Boca Juniors, en hij brengt ook nog muziek mee!

 • #10 - De K-pop van Zuid-Korea (Remco Breuker)

  Aug 08 2020

  Koreadeskundige en historicus van de Universiteit Leiden Remco Breuker komt - normaalgesproken - wel vier keer per jaar in Zuid-Korea, en heeft er ook zes jaar gewoond. Het is het land van K-pop, een enorme hoofdstad, maar ook van een cultuur waarin jongeren gebukt gaan onder een enorme prestatiedruk. Over dit verre land en interessante cultuur hebben Sinan en Remco een interessant gesprek.

 • #9 - De Townships van Zimbabwe (Job van der Zon)

  Aug 01 2020

  Het land Zimbabwe wordt vaak geassocieerd met de bloedige burgeroorlog en Robert Mugabe, maar Job van der Zon heeft veel andere associaties met het land in het zuiden van Afrika. Hij woonde anderhalf jaar lang in een township, waar hij kwetsbare kinderen hielp. Samen met Sinan praat hij over het leven in de township, de demonstraties die op dit moment plaats vinden, en over een slap handje van Mugabe.

 • #8 - De dromen van Kroatië (Iva Bicanic)

  Jul 25 2020

  Iva Bicanic is traumapsycholoog, maar heeft nu een sabbatical om een reisdocumentaire te maken over de zeven landen van voormalig Joegoslavië. En zoals haar achternaam al doet vermoeden, heeft ze haar roots ook daar liggen: In Kroatië om precies te zijn. In deze aflevering neemt ze jou en Sinan mee naar het land van lange wegen langs de zee, maar ook waar de wonden van de oorlog nog maar langzaam helen.

 • #7 - De Noormannen van Sicilië (Angelo van Schaik)

  Jul 18 2020

  Fascinerend vond de kleine Angelo het; op een armlengte afstand staan van de plaats waar Julius Caesar ooit was vermoord. Het was het begin van een fascinatie voor Italië die tientallen jaren later nooit is overgegaan. Nu woont hij al bijna 19 jaar in het land en werkt hij er als correspondent. Samen met Sinan praat hij over de mooiste plekjes, koffiebarretjes en Noormannen op Sicilië.

 • #6 - De brandende ambassade in Iran (Marcel Kocare)

  Jul 12 2020

  In deze aflevering neemt Marcel Kocare Sinan en jou mee naar Iran; het land waar hij op de ambassade werkzaam was. Vanuit zijn huis vol met Iraanse meubels en schilderijen gidst hij ons door het land. Zo komt het gesprek op het strenge regime in het land, de bijzondere steden, en de dag dat de Nederlandse ambassade in brand stond...

 • #5 - Het geloof van Albanië (Aad van der Maas)

  Jul 05 2020

  Normaal gesproken woont en werkt Aad van der Maas in de hoofdstad van Albanië: Tirana. Vandaag woont hij in Waddinxveen, waar hij met Sinan in gesprek gaat over dit land op de Balkan. Vanuit Aads theologische achtergrond gaat hij met Sinan in gesprek over de verschillende religies in het land, het leven in Tirana, en vragen ze zich af of ze in een Albanese kernbunker zouden kunnen wonen...

 • #4 - De warmte van Chili (Nejifi Ramirez)

  Jun 27 2020

  In deze episode van Sinans Atlas wordt een nieuw continent aangeboord: Zuid-Amerika, en dan in het bijzonder Chili. Onze gast en gids door de regio is Nejifi Ramirez, nieuwslezer en journaliste. Haar vader is Chileen, haar moeder Ecuadoriaans. In een gezellig gesprek blijkt dat er onenigheid tussen Peru en Chili is over een bijzondere druif, en Sinan heeft zelfs in oorlogsgebied beter gegeten dan in Colombia.

 • #3 - De rust van Ibiza (Bas van Teylingen)

  Jun 20 2020

  Doodmoe was Bas van Teylingen, fysiek en mentaal op. Na tien jaar met een burn-out te hebben rondgelopen, kón hij gewoon niet meer. Een levensveranderende reis naar Marnes, een klein dorpje bij de Costa Blanca, zorgde dat hij er weer bovenop kwam. Dit bijzondere verhaal, samen met anekdotes van het even zo bijzondere Ibiza, vertelt hij aan Sinan Can in deze derde aflevering van Sinans Atlas.

 • #2 - De keuken van Libanon (Nadia Zerouali)

  Jun 13 2020

  In deze aflevering neemt culinair schrijver en tv-kok Nadia Zerouali ons mee naar Libanon. Hoewel Libanon vier keer kleiner is dan Nederland, kent het land veel variatie in landschap, religie en natuurlijk de keuken. Maar ook kent dit land veel moeilijkheden zoals de enorme Syrische vluchtelingenstroom en grote inflatie en voedselschaarste. In deze aflevering passeert dit alles binnen een half uur de revue.

 • #1 - De muziek van Indonesië (Frank Boeijen)

  Jun 06 2020

  In de allereerste aflevering van Sinans Atlas is zanger Frank Boeijen te gast. Je kan hem kennen van zijn lofzang op het Nijmeegse Kronenburgerpark, maar hij heeft ook zijn hart verloren aan Indonesië. Bij Sinan aan de keukentafel vertelt hij over zijn reizen in het land, bijzondere ontmoetingen in het land en nog veel meer. Heb jij ook je hart verloren aan een land en wil je dit graag aan Sinan vertellen? Neem contact op met de redactie via [email protected]