PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Snapt ge mij nu?

Heb jij ook het gevoel dat we niet meer kunnen discussiëren zonder elkaar aan te vallen of het laatste woord te willen hebben? Awel, ik ook. Ik ben Aurélie Boffé, en ik wil daar iets aan doen. ‘Snapt ge mij nu’ is een veilige plek waar ik in gesprek ga met jongeren die het leven niet door dezelfde bril bekijken. Dit is mijn poging om onze versnipperde generatie wat dichter bij elkaar te brengen. En af en toe ook iets bij te leren door de dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken.

Afleveringen

 • Vakantie in zicht! Moeten we "vliegschaamte" hebben?

  Jun 17 2022

  Het is bijna grote vakantie. En staking of niet, het belooft een drukke zomer te worden op de luchthaven van Zaventem. Toch overwegen heel wat jongeren om op andere, ecologischere manieren op vakantie te gaan. Is vliegen dan echt zo slecht voor het klimaat? En moeten we nu "vliegschaamte" hebben? Daar heb ik het vandaag over met Mathieu Bollaert (29), Amira Adam (27) en transporteconoom Sven Buyle (28).

 • Nergens meer veilig? Hoe serieus moeten we (needle) spiking nemen?

  Jun 03 2022

  Supporters van KV Mechelen die zich plots onwel voelen nadat ze een prik hebben gevoeld, het jongerenfestival We R Young dat moet worden stilgelegd na paniek over een wilde prikker, en een paar meldingen op de Pride in Brussel. ‘Needle spiking’ lijkt plots overal te zitten. Is dit een echte nieuwe trend of “een prik vol schrik”? En hoe kunnen we spiking bestrijden? Dat bespreek ik vandaag met Lowie Coolsaet (27), Minne De Boeck (31), Melody Navez (25) en Zoë (18).

 • Te streng en te strikt? Zet hoger onderwijs studenten te veel onder druk?

  May 20 2022

  We zitten weer midden in de blok. Een beetje stress in deze periode is normaal, maar 45% van de studenten geeft aan dat ze constante druk ervaren tijdens hun studiejaren. Door te veel taken, te hoge verwachtingen van ouders en te weinig begeleiding. Waarom is het zo moeilijk? En moet de universiteit daar iets aan doen? Ja, zegt Hanne Thiessen (21). Neen, zegt Anton Schelfaut (22). En Femme Swinnen (25), die probeert daar als welzijnsmedewerker aan de Universiteit Antwerpen al iets aan te doen.

 • Moeten we studentendopen afschaffen?

  May 06 2022

  Zijn studentendopen geen achterhaalde traditie? Een vraag die elk jaar wel terugkeert. Vooral nu de rechtszaak van Sanda Dia volop aan de gang is, staat de discussie weer op scherp. Zo’n studentendoop, wat doet dat met een mens? Waarom doen zo veel jongeren daar nog aan mee? En kan je "vuile dopen" vermijden met doopcharters? Dat bespreek ik samen met met Kai De Cock (23), Aileen Van Gyseghem (21) en Fien Macken (22) in een nieuwe aflevering van 'Snapt ge mij nu?'.

 • Kunnen we nog zelf een woning kopen? En is huren sowieso weggesmeten geld?

  Apr 22 2022

  Je zal het wel al gemerkt hebben in je portefeuille, alles wordt duurder. Je brood bij de bakker, je benzine, maar ook de prijs van je woning. Daardoor vragen veel jongeren zich af of ze ooit nog een huis of appartement zullen kunnen kopen. Wie kan er dat tegenwoordig nog? En is huren altijd weggesmeten geld? Die grote vragen stel ik deze week aan Lenka Pijpels (24), die huren prima vindt, Jonas Van den Eynde (29), die absoluut iets wil kopen en dj-bankier Christian Sugira (30).

 • Verliezen politici hun geloofwaardigheid als ze uit een konijnenpak springen?

  Apr 01 2022

  Veel lof, maar ook verbazing en verontwaardiging toen Conner Rousseau uit een konijnenpak kroop tijdens de zangwedstrijd The Masked Singer. Die stunt maakte heel wat discussie los. Sommigen vinden het goed dat hij zo onder de mensen komt. Anderen vinden het onprofessioneel. Is het oké dat politici aan zo’n programma’s deelnemen? En wat doet dat met het imago van de politicus? Ik praat erover met Lien Van Doorslaer (28), Robin Gilissen (22) en Sam Ooghe (28).

 • Bonusaflevering: Het verhaal van mijn vlucht uit Syrië

  Mar 25 2022

  Tijdens de vorige aflevering hadden we een gesprek over de Oekraïense vluchtelingen. Salah Jaradeh (26) vertelde hoe hij zich voelde bij de solidariteit die we nu tonen tegenover Oekraïners. Salah was 15 toen de revolutie in Syrië uitbrak. In 2014 moest hij uiteindelijk vluchten voor zijn leven, zonder te weten wat hem te wachten stond. Zijn verhaal heeft mij erg geraakt, en ik wil het graag met jullie delen in deze speciale aflevering van 'Snapt ge mij nu'.

 • Waarom schieten we sneller te hulp bij mensen die 'op ons lijken'?

  Mar 18 2022

  Sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne zijn miljoenen Oekraïense burgers op de vlucht. In Europa, maar ook in ons land komt er langs alle kanten steun. Hoe komt het dat we zo solidair zijn met de Oekraïense vluchtelingen? En is dat oneerlijk ten opzichte van andere vluchtelingen die in ons land terecht komen? Die vragen beantwoord ik met Noémie Tybebo (27), Seth Van der Slycken (20), Silke Goubin (28) en Salah Jaradeh (26).

 • Online aan de schandpaal: hoe problematisch zijn "juice channels" en "cancel culture"?

  Mar 04 2022

  Rapper Lil Kleine ligt al een tijd onder vuur door een video waarop te zien is dat hij zijn vrouw Jamie Vaes mishandelt. De beelden werden op sociale media geplaatst door een "juice channel". Kort daarna werd hij gedumpt door zijn management en platenlabel, en geboycot op sommige radiozenders. Hoe problematisch zijn "juice channels"? En werkt "cancel culture eigenlijk wel? Die vragen stel ik aan content creator Anna-Livia Smekens (23), YouTuber Nicolas Baeke (22) en MNM-dj Dorianne Aussems (29)....more

 • Waar ligt de ‘grens’ in grensoverschrijdend gedrag?

  Feb 18 2022

  Verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag blijven het nieuws beheersen. Ook binnen ons hoger onderwijs volgen de klachten elkaar op over professoren en assistenten die zich misdroegen. Hoe groot is het probleem in onze academische wereld? Machtsrelaties, zijn die altijd gevaarlijk of niet? En moet iemand die over de schreef gaat, een tweede kans krijgen? Vragen die ik voorleg aan woordkunstenaar Hind Eljadid (28), studente Thaïs Aerts (25) en doctoraatsstudent Seppe Goddaert (26).

 • Betogen, levert dat nog iets op?

  Feb 04 2022

  De straten van Brussel lopen elke week vol met betogers die een signaal willen sturen naar politici. Maar werkt dat eigenlijk nog? Sommigen vinden dat betogingen geen nut meer hebben, en toch altijd eindigen in rellen en vernieling. Anderen vinden dat ze een zaadje planten in het hoofd van de mensen. Hoe relevant is betogen vandaag nog? Misja Stienen (21), Iman Ben Addou (21) en Simon Vermeulen (27) over het nut van betogen, de rol van de media en hoe je een boodschap best overbrengt.

 • Mag je baas je bellen na de werkuren?

  Jan 21 2022

  Je baas die je stoort na de werkuren, is dat binnenkort verleden tijd? Sommigen vinden het maar normaal dat je na de uren niet bereikbaar moet zijn. Anderen willen dan weer flexibele werkuren en zelf kiezen hoe ze hun agenda invullen. Hoe vallen die twee te combineren? Lore Van Duppen (27), Lotte Moortgat (24) en Colin Deblonde (23) over het belang van deconnecteren, de gevolgen van telewerk en de toekomst van "nine to five" werken.

 • Willen we nog kinderen op de wereld zetten?

  Dec 23 2021

  2021 was een jaar vol door klimaatrampen, wereldconflicten en een pandemie. Daardoor stellen sommige twintigers zich de vraag: wil ik nog wel kinderen op deze planeet te zetten? Anderen vinden dat heel vanzelfsprekend. Hoe schipperen twintigers tussen hun "biologische klok" en de "baarschaamte" die ze voelen omdat ze nog meer mensen op deze planeet willen zetten? Sara Salarkiya (26), Jan Terlyn (26) en Evelyn Vanhuffel (23) over hun kinderwens... of waarom die net ontbreekt.

 • Zijn genderneutrale awards en identiteitskaarten nodig?

  Dec 10 2021

  Genderneutrale muziekprijzen, identiteitskaarten zonder m/v en nieuwe voornaamwoorden. De maatschappij past zich aan zodat iedereen zichzelf kan zijn en zich goed kan voelen. Maar is dat ook zo? Voelt iedereen zich daar ook beter bij? Sommigen willen af van de hokjes “man” en “vrouw”, terwijl dat dit voor anderen veel te ver gaat. Soraya Hayani (27), Christine Vantomme (21), Arlo Devreese (27) en Anke Truyers (27) bespreken of alles ‘genderneutraal’ maken een goede oplossing is.

 • Covid Safe Ticket, het begin van een pasjesmaatschappij?

  Nov 26 2021

  Het Covid Safe Ticket. Een QR-code die moet bepalen wat je wel en niet mag doen. Waar je wel of niet binnen mag. De ene vindt de coronapas geen probleem. Het zorgt ervoor dat onze sociale contacten veilig zijn. De andere vindt dat het verdeeldheid zaait en mensen uitsluit. De coronapas is een zeer polariserend onderwerp. Daar ga ik vandaag over babbelen met studenten Marie Baeten (22) en Jef Druyts (20), journaliste Roxanne Wellens (23) en juriste Eva Albers (28).

 • Trailer - Snapt ge mij nu?

  Nov 23 2021

  Heb jij ook het gevoel dat we niet meer kunnen discussiëren zonder elkaar aan te vallen of het laatste woord te willen hebben? Awel, ik ook. Ik ben Aurélie Boffé, en ik wil daar iets aan doen. ‘Snapt ge mij nu’ is een veilige plek waar ik in gesprek ga met jongeren die het leven niet door dezelfde bril bekijken. Dit is mijn poging om onze versnipperde generatie wat dichter bij elkaar te brengen. En af en toe ook iets bij te leren door de dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken.