Podcast

Zin in het alledaagse

Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt iedereen met een opsomming van zijn eigen levensloop, zo zei de Hongaarse schrijver Georgy Konrad ooit. In een nieuwe podcastserie van Trouw gaat filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis op zoek naar deze verhalen. Niet in literatuur, theologische, filosofische, psychologische verhandelingen, maar bij ‘iedereen’, zoals Konrad schrijft. Bij u, dus, beste lezers en luisteraars. Naar het soort verhalen van mensen die zo belangrijk zijn, dat ze ...more

Afleveringen

 • Aflevering 9: Als Rian de clown speelt heeft haar leven zin

  Oct 09 2019

  In deze aflevering het verhaal van Rian van den Brand (60), die zin put uit haar werk als contactclown. "Als contactclown probeer ik met mimiek, beweging en geluid in verbinding te treden met kwetsbare medemensen als dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, zieke kinderen en kinderen met een beperking. Een clown mag haar impulsen volgen, doen wat in haar hart leeft. En alles wat er is, is goed. Alles wat ik voel, is goed en mag er zijn."Support the show.

 • Aflevering 8: Thom omarmt de leegte

  Sep 25 2019

  In deze aflevering het verhaal van Thom Geurts (62), die zijn vader nooit heeft gekend en erachter kwam dat die leegte niet per se hoefde te worden opgevuld. Voor hem zijn leegte en zin ongeveer gelijk. "De leegte hoort bij me, het is een onderdeel van wie ik ben."Support the show.

 • Aflevering 7: Madeleine haalt zin uit het bereiken van haar tieners

  Sep 11 2019

  In deze aflevering: hoe bereikt filosofiedocente Madeleine van Cann (36) haar leerlingen?  "Ik ervaar zin door tieners te leren dat niet iedereen gelukkig wordt van het hoogst haalbare. En door verder met ze te praten over hun eigen zingeving of zinmaking."Support the show.

 • Aflevering 6: Wilfred helpt mannen die worstelen binnen een heterohuwelijk

  Aug 28 2019

  In deze aflevering het verhaal van Wilfred Ploeg (65), die opgroeide met het kant-en-klare zingevingsverhaal van de kerk. Alleen wat je als je leven daar niet in bleek te passen? Wilfred trouwde hij met een vrouw, maar kreeg een relatie met een man. "Als ik bij de een was, wilde ik naar de ander. Was ik bij de ander, dan voelde ik mij incompleet en wilde ik weer naar de één."Support the show.

 • Aflevering 5: Als Margret zingt is ze deel van het geheel

  Aug 14 2019

  In deze aflevering: het verhaal van Margret Seebacher (50), die zin vindt in muziek - en vooral in het zingen ervan. "Er ontstaat een diepe, woordeloze verbinding met diegenen die met mij zingen. Dat gaat spontaan, er wordt niet over nagedacht of gesproken. Er méoet een gevoel van grote vreugde uit, over het moment en het samenzijn."Support the show.

 • Aflevering 4: Simeon kon niet meer doen alsof

  Jul 31 2019

  Welke verhaal geeft uw leven zin? Filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis gaat in deze podcastserie op zoek naar zingevingsverhalen. In deze aflevering Simeon Karsten (32), die in een discotheek in één klap werd overvallen door een depressie. “Opeens verdween elke verbinding. Ik kon niet meer dansen op de muziek. Het lukte me niet meer te doen alsof, niet meer te handelen zoals van mij verwacht werd."Support the show.

 • Aflevering 3: Annelies zocht zin in het klooster

  Jul 24 2019

  Welke verhaal geeft uw leven zin? Filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis gaat in deze podcastserie op zoek naar zingevingsverhalen. In deze eerste aflevering: Annelies Rosier (55). "Op de drempel van het klooster kwam een verlangen bovendrijven: hier wil ik wonen, hier wil ik zijn, hier wil ik zin geven en zin ontvangen."Support the show.

 • Aflevering 2: Maarten zocht dwangmatig naar zingeving

  Jul 17 2019

  Welke verhaal geeft uw leven zin? Filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis gaat in deze podcastserie op zoek naar zingevingsverhalen. In deze eerste aflevering: Maarten van den Berg (63), die depressief werd van zijn eindeloze zoektocht naar zingeving. Hij probeerde van alles: christendom, boeddhisme, taoïsme: wat zou zijn verhaal moeten zijn? "Mijn zoektocht móest slagen, maar deed dat telkens maar niet."Support the show.

 • Aflevering 1: Lotte wordt doof en blind, maar redt zich wel

  Jul 09 2019

  Welke verhaal geeft uw leven zin? Filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis gaat in deze podcastserie op zoek naar zingevingsverhalen. In deze eerste aflevering: Lotte Driessen, die op haar 27ste te horen kreeg dat ze doof en blind zal worden.  “Ik zou afhankelijk worden van anderen. Hoe kon ik de regie over mijn leven behouden? Wat is eigenlijk leven? Nergens viel zin te ontdekken."Support the show.

 • Zin in het Alledaagse: een nieuwe podcast van Trouw

  Jul 03 2019

  Op de vraag naar de zin van het leven antwoordt iedereen met een opsomming van zijn eigen levensloop, zo zei de Hongaarse schrijver Georgy Konrad ooit. In een nieuwe podcastserie gaat filosofieredacteur Peter-Henk Steenhuis op zoek naar deze verhalen. Niet in literatuur, theologische, filosofische, psychologische verhandelingen, maar bij ‘iedereen’ zoals, Konrad schrijft. Bij u, dus, beste lezers en luisteraars. Steenhuis zoekt het soort verhalen van mensen die zo belangrijk zijn, ...more