PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Studio Plantaardig

Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen voor ons in petto? Esther Molenwijk gaat in ge...more

Afleveringen

  • 18. Hoe (on-)gezond is vlees? Jaap Seidell (VU)

    Jul 01 2022

    Hoe gezond is vlees eigenlijk? En, kán het ook zonder? Hoe worden we verleid in onze voedselkeuzes en zou de overheid zich daarmee moeten bemoeien?Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich al 40 jaar bezig met voeding, voedselbeleid en welvaartsziekten. Daarnaast zit hij in de wetenschappelijke raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. Hij adviseert de Gezondheidsraad en ook nog eens de internationale World Health Organisatio...more

  • #17 Over de Amazone, stikstof en de LTO met Hilde Anna de Vries (Greenpeace)

    Jun 17 2022

    Dat we beter niet kunnen vliegen, de verwarming een graadje lager moet én dat we korter moeten douchen, dat weten we nu allemaal wel. Maar, wat betekent ons stukje vlees voor het milieu? Daarvoor heb ik vandaag de Friese Hilde Anna de Vries uitgenodigd. Zij is boeren-kleindochter, ze was hiervoor directeur bij Foodwatch en is nu Campagneleider Duurzame Landbouw bij Greenpeace, waar zij haar tanden heeft gezet in de toekomst van de veeteelt.  In deze aflevering: Hoe heeft de Nederlandse veehouder...more

  • #16 Onze vlees-geschiedenis met historicus Dirk Jan Verdonk (World Animal Protection)

    Jun 03 2022

    Om het heden te begrijpen moet je het verleden kennen. Deze aflevering gaat het over de geschiedenis van het eten van dieren. Aten we altijd al dieren? Hoe is onze vleesconsumptie veranderd door de eeuwen heen? Wanneer ontstond het vegetarisme? In gesprek met historicus Dirk Jan Verdonk. Hij schreef 3 boeken over dierenrechten en over het eten van dieren, en hij is directeur van de stichting World Animal Protection.    In deze aflevering: Heeft de mens altijd vlees gegeten? Waren Adam en Eva veg...more

  • #15 Wat is er mis met vis? Dos Winkel (Sea First Foundation)

    May 20 2022

    “Maar, eet je dan wel vis?” is een vraag die vegetariërs met regelmaat krijgen. Want ja, er moet wel iets overblijven om te eten. En bovendien, vis is toch hartstikke gezond? Het is het hoogste tijd om vis onder de loep te nemen. Wat speelt er zich af onder water? Hoe staat het met de visstand? Kun je vis wel verantwoord eten? In gesprek met Dos Winkel: duiker, onderwaterfotograaf en oprichter van de Sea First Foundation. Hij is auteur van de boeken ‘Wat is er mis met vis’ en ‘De huilende zee’.*...more

  • #14 Vleesproducent Vion maakt nu ook vleesvervangers met dochterbedrijf ‘ME-AT the alternative’ - Willem Cranenbroek

    May 06 2022

    VION Food Group, het grootste vleesbedrijf van Nederland, maakt nu ook vleesvervangers met haar dochteronderneming ‘ME-AT the alternative’. Hoe maak je een goede vleesvervanger? zijn er wel genoeg grondstoffen? En zitten de doelstellingen van moeder- en dochterbedrijf elkaar niet in de weg? In gesprek met General Manager Willem CranenbroekIn deze aflevering: Waarom is VION besloten om ook vleesvervangers te gaan maken? Hoe ziet het proces van het maken van een vleesvervanger er uit? Zijn er geno...more

  • #13 Ons veranderende vleesgeweten met Cor van der Weele (WUR)

    Apr 22 2022

    Volgens recent onderzoek van Proveg hoopt 28% van de Nederlanders op een toekomst zonder enig diergebruik voor voedsel. Toch zegt maar 1,4% veganist te zijn. Er is dus een opvallend verschil tussen overtuiging en gedrag. Maar volgens professor Cor van der Weele is er wel degelijk een verschuiving aan de gang, als is die nog onder de oppervlakte. Cor is bioloog en filosoof. Zij was bijzonder hoogleraar humanistische filosofie aan de Wageningen Universiteit. Officieel is ze net met pensioen maar i...more

  • #12 Is plantaardig eten duur(der)? Met Pablo Moleman (ProVeg)

    Apr 08 2022

    Is plantaardig eten duur? Of ben je juist goedkoper uit met een diervrij menu? Hoe beïnvloeden de supermarkten de prijzen voor vlees en plantaardige producten? Pablo Moleman (Proveg) liet er onderzoek naar doen, hij onthult de resultaten in deze podcast. Pablo richtte in zijn studententijd samen met zijn vriendin – inmiddels vrouw - stichting Viva Las Vegas op, nu bekend als ProVeg Nederland. Hij maakt zich er hard voor om meer veganistische producten op de schappen te krijgen en een systeemvera...more

  • #11 Over de vleeslobby en graanschaarste met politicoloog Herman Lelieveldt (UCR)

    Mar 25 2022

    Hoe kan het dat beleid richting minder vlees en zuivel maar zo traag tot stand komt? Vandaag gaat het over de lobby. Door de dreigende graan- en maistekorten stelt de landbouwlobby dat de voedselzekerheid in het geding is. Zij pleit er voor om de ambities voor een duurzame landbouw voorlopig even in de ijskast te zetten. Maar, is dit niet juist een reden om ons voedselsysteem te verbeteren, én om de omslag naar meer plantaardig te maken?Ik ga er over in gesprek met Herman Lelieveldt. Hij is doce...more

  • #10 De rol van de hond in vleesconsumptie. Lisette Kreischer & Rick Scholtes

    Mar 11 2022

    De hond neemt wel zo’n 15% van de totale vleesconsumptie voor zijn rekening. Dat draagt dus niet bij aan de transitie naar een plantaardige samenleving. Er is dan ook een groeiende beweging voor veganistische hondenvoeding. Maar, is het wel verantwoord om de hond zijn vlees te onthouden? Is de hond geen carnivoor? En wat doet het voor zijn gezondheid?  Te gast zijn Lisette Kreischer en Rick Scholtes. Zij schreven het boek DOG.EAT.PLANT. In deze aflevering: Hoeveel vlees consumeert de hond? Is de...more

  • #9 Werkt vegan activisme averechts? Met vegan strateeg Tobias Leenaert

    Feb 25 2022

    De boodschap van veel vegan activisten is duidelijk: meat = murder. We moeten stoppen met vlees eten vanwege de dieren. Maar werkt die boodschap ook om mensen hun eetgewoontes te doen veranderen? Volgens vegan strateeg Tobias Leenaert niet. Hij pleit voor een pragmatische aanpak, waarin we mensen met kleine stapjes kennis laten maken met het alternatief. Tobias is mede-oprichter van de vlaamse vegetarische vereniging EVA en van Proveg. Hij schreef het uitdagende boek “how to create a vegan world...more

  • #8 Vlees zonder dieren: heeft kweekvlees de toekomst? Met Ira van Eelen (Kind Earth Tech)

    Feb 11 2022

    Stel je eens voor dat we gewoon vlees kunnen blijven eten zonder dat daar een dood dier aan te pas komt. En zonder de milieuschade van de intensieve veehouderij. Dát is de belofte van kweekvlees. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn… Groeit ons biefstukje binnenkort echt in het lab? Ik ga in gesprek met Ira van Eelen. Haar vader hield zich als een van de eerste bezig met het aanjagen van kweekvlees. Ira is oprichter van Kind Earth. Tech, een stichting die zich inzet om de kweekvleesindustrie ...more

  • #7 Mogen wij dieren houden om te eten? Met dierethicus Bernice Bovenkerk (WUR)

    Jan 28 2022

    Dat we dieren eten, is voor bijna iedereen normaal. Maar is dit moreel wel te verantwoorden? Heeft de moderne mens met zijn intelligentie en bewustzijn, niet de morele plicht om het anders te doen? En is het eten van dieren iets waar we later op terugkijken als een barbaars gebruik? Over deze lastige vraag ga ik in gesprek met Bernice Bovenkerk. Zij is filosofe en universitair hoofddocent Dierethiek aan de Wageningen Universiteit.  In deze aflevering: Wat is het verschil tussen mensen en andere ...more

  • #6 Vleestaks: moet ‘de vervuiler betaalt’ ook voor vlees gelden? Met Jeroom Remmers (TAPP coalitie)

    Jan 14 2022

    In deze aflevering hebben we het over de vleestaks. Want zou het veelgebruikte principe ‘de vervuiler betaalt’ ook niet voor vlees moeten gelden? Een hogere prijs zou er bovendien voor zorgen dat mensen het stukje vlees vaker laten liggen. Maar, laten we ons door een hogere prijs echt van het vlees houden? Hoeveel duurder moet het dan eigenlijk worden? En wat zijn de consequenties voor de boeren? Daarvoor heb ik vandaag Jeroom Remmers te gast. Hij is oprichter en directeur van de True Animal Pro...more

  • #5 Helpen insecten ons van het vlees af? Met Sander Peltenburg (de Krekerij)

    Dec 31 2021

    Volgens sommigen zijn insecten een alternatief voor vlees. Insecten zouden een hoge voedingswaarde hebben en het milieu minder belasten dan de veeteelt. Maar, gaan we de westerse consument ooit zo ver krijgen om een sprinkhaan op het menu te zetten? En hoe zit het eigenlijk met het ‘insectenwelzijn’? In deze aflevering spreek in met Sander Peltenburg. Sander is mede-oprichter van de Krekerij, een start-up die eten maakt van krekels en sprinkhanen. In deze aflevering: Is de insectenteelt minder m...more

  • #4 Jeroen Willemsen (GPA) wil in één generatie rechtzetten wat in twee generaties scheefgegroeid is.

    Dec 17 2021

    Jeroen Willemsen is oprichter van de Green Proteïn Alliance (GPA), waarin 43 organisaties de krachten bundelen voor het aanjagen van de zogeheten ‘eiwittransitie’. Hij wordt dan ook wel de ‘Eiwitcommissaris van Nederland’ genoemd. We spreken over de vleesberg en de zuivelvallei, over voedselroutines en ‘vleesopvolgers’. En Jeroen vertelt wat hij zou doen als hij een dag op de stoel van de minister president zat.  In deze aflevering: Wat is nu precies de ‘Eiwittransitie’?Wat is het overheidsdoel ...more

  • #3 No Shit: Hebben we dierlijke mest nodig in de landbouw? Volgens Bio-boer Joost van Strien niet

    Dec 03 2021

    “Zonder stront groeit er niets”… of toch wel? Volgens velen kunnen we niet zonder de mest van dieren om groenten te telen. Zo zou de veehouderij onmisbaar zijn voor de akkerbouw. En zo zouden we dan zelfs veganisten toch bijdragen aan de veeteelt. Maar, boer Joost van Strien doet het anders. Hij teelt ‘No Shit’ groenten en behaalde als eerste in Nederland het ‘Biocyclic Vegan’ keurmerk. In deze aflevering: - Waarom Joost van Strien geen dierlijke mest wil gebruiken op zijn bodem- Hoe plantaardig...more

  • #2 Willem Boterman (UvA) over vegans, de tegenbeweging en over de politiek van de gehaktbal

    Nov 19 2021

    Waarom worden sommige mensen veganist, terwijl anderen juist een extra stukje vlees op de barbecue gooien? Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging er uit? En hoe gebruiken politici de gehaktbal om kiezers te winnen? In gesprek met sociaal geograaf en politicoloog Willem Boterman (UVA).In deze aflevering: - Hoeveel vegans zijn er in Nederland en kunnen welke factoren spelen daarin een rol?- Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging eruit? - Wat zijn ‘soy boys’?- Hoe kunnen we polarisatie voorkomen?- ...more

  • #1 Hoe veearts Frederieke Schouten dierenrechtenactivist werd (Dier & Recht)

    Nov 05 2021

    Na zeven jaar als veearts kwam Frederieke Schouten tot de conclusie dat ze binnen dat vak te weinig kon doen om het welzijn van dieren écht te veranderen. Als directeur van Varkens in Nood en Dier & Recht maakt ze zich nu hard voor fundamentele verbetering van dierenrechten. Onlangs lanceerde zij de ‘Stoppen met Zuivel-campagne’, die op fel verzet stuitte van de boerensector.  In deze aflevering: - Welke mogelijkheid heeft een veearts om het dierenwelzijn te verbeteren- Hoe weten we of een d...more

  • Trailer Studio Plantaardig

    Oct 27 2021

    **HOE MAKEN WE PLANTAARDIG HET NIEUWE NORMAAL? **Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven naar meer plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen ...more