PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Studio Plantaardig

Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven van dierlijk naar plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen voor ons in petto? Esther Molenwijk gaat in ge...more

Afleveringen

  • #3 No Shit: Hebben we dierlijke mest nodig in de landbouw? Volgens Bio-boer Joost van Strien niet

    Dec 03 2021

    “Zonder stront groeit er niets”… of toch wel? Volgens velen kunnen we niet zonder de mest van dieren om groenten te telen. Zo zou de veehouderij onmisbaar zijn voor de akkerbouw. En zo zouden we dan zelfs veganisten toch bijdragen aan de veeteelt. Maar, boer Joost van Strien doet het anders. Hij teelt ‘No Shit’ groenten en behaalde als eerste in Nederland het ‘Biocyclic Vegan’ keurmerk. In deze aflevering: - Waarom Joost van Strien geen dierlijke mest wil gebruiken op zijn bodem- Hoe plantaardig...more

  • #2 Willem Boterman (UvA) over vegans, de tegenbeweging en over de politiek van de gehaktbal

    Nov 19 2021

    Waarom worden sommige mensen veganist, terwijl anderen juist een extra stukje vlees op de barbecue gooien? Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging er uit? En hoe gebruiken politici de gehaktbal om kiezers te winnen? In gesprek met sociaal geograaf en politicoloog Willem Boterman (UVA).In deze aflevering: - Hoeveel vegans zijn er in Nederland en kunnen welke factoren spelen daarin een rol?- Hoe ziet de vlees-etende tegenbeweging eruit? - Wat zijn ‘soy boys’?- Hoe kunnen we polarisatie voorkomen?- ...more

  • #1 Hoe veearts Frederieke Schouten dierenrechtenactivist werd (Dier & Recht)

    Nov 05 2021

    Na zeven jaar als veearts kwam Frederieke Schouten tot de conclusie dat ze binnen dat vak te weinig kon doen om het welzijn van dieren écht te veranderen. Als directeur van Varkens in Nood en Dier & Recht maakt ze zich nu hard voor fundamentele verbetering van dierenrechten. Onlangs lanceerde zij de ‘Stoppen met Zuivel-campagne’, die op fel verzet stuitte van de boerensector.  In deze aflevering: - Welke mogelijkheid heeft een veearts om het dierenwelzijn te verbeteren- Hoe weten we of een d...more

  • Trailer Studio Plantaardig

    Oct 27 2021

    **HOE MAKEN WE PLANTAARDIG HET NIEUWE NORMAAL? **Er is één ding dat we direct kunnen doen om een klimaatcrisis tegen te gaan. Het kost niets, het is niet moeilijk en we kunnen vandaag nog beginnen. Namelijk: ons menu verschuiven naar meer plantaardig. Minder vlees, vis en zuivel. We worden er ook nog eens gezonder van, én we voorkomen dierenleed. Dat deze transitie nodig is, staat inmiddels als een paal boven water. Maar hoe gaan we 'm maken? En welke verrassingen heeft het menu van morgen ...more