PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Topsport Topics Podcast

Topsport Topics wil de Nederlandse topsport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie te delen met de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s te beantwoorden. Aan de hand van actuele thema's worden gasten uitgenodigd om in de Topsport Topics Podcast hun expertise te delen.

Afleveringen

 • Topsport Topics Podcast S2#2: Presteren in de hitte

  May 27 2021

  Goed presteren in zeer warm weer is voor veel Nederlandse topsporters een uitdaging. Een goede voorbereiding en doordacht gebruik van koelmethoden helpen hierbij. In deze aflevering van de Topsport Topics Podcast praten Ellen Maas en Inge van Schouwenburg met Hein Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de VU, en leren we de fijne kneepjes van de thermofysiologie.

 • Topsport Topics Podcast S2#1: Technologie voor de Paralympische sporter

  May 01 2021

  Volledig aan de sporter aangepaste rolstoelen, sensoren die iedere beweging registreren en een app waarin sporter en coach precies zien wat ze die training gedaan hebben. In aflevering één van het tweede seizoen van de Topsport Topics Podcast praten Ellen Maas en Willem-Paul Wiertz met Monique Berger, lector Inclusief Bewegen en Sport aan de Haagse Hogeschool, en Rienk van der Slikke, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool/TU Delft en embedded scientist voor rolstoelsporten.

 • Topsport Topics Podcast #6 Pacing

  Jan 04 2021

  Hoe ontwikkel je een pacingstrategie? En hoe bepaal je de optimale pacingstrategie voor een wedstrijd? In aflevering zes van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Jos de Koning, universitair hoofddocent van de afdeling Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam.

 • Topsport Topics Podcast #5 Kijkgedrag

  Dec 03 2020

  Wanneer moet een topsporter kijken, waar zit de essentiële informatie en hoe kan hij of zij deze informatie vervolgens gebruiken? In aflevering vijf van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Raôul Oudejans, bewegingswetenschapper en sportpsycholoog aan de Vrije Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.

 • Topsport Topics Podcast #4 Talentherkenning- en ontwikkeling

  Oct 01 2020

  Talent. Het is een veelbesproken onderwerp. Maar wat is talent nou eigenlijk? Hoe kun je talent herkennen? En hoe kun je dit ontwikkelen? In aflevering vier van de Topsport Topics Podcast gaat Inge van Schouwenburg in gesprek met Marije Elferink-Gemser, universitair hoofddocent Sport & Talent (Rijksuniversiteit Groningen).

 • Topsport Topics Podcast #3 Innovatie in de topsport

  Sep 01 2020

  Supersnelle baanfietsen en zwempakken: technologie kan topsporters nóg sneller of efficiënter maken. In aflevering drie van de Topsport Topics podcast spreekt Willem-Paul Wiertz met Daan Bregman, zakelijk directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute. Hoe komt zo’n topsportinnovatie tot stand, en hoe wordt deze een succes?

 • Topsport Topics Podcast #2 Presteren onder druk

  Aug 01 2020

  In deze aflevering bespreekt Willem-Paul Wiertz met prof. Nico van Yperen (Rijksuniversiteit Groningen) hoe sporters én coaches optimaal kunnen presteren onder druk.

 • Topsport Topics Podcast #1: Belasting en belastbaarheid

  Jun 30 2020

  We mogen weer trainen! In deze aflevering spreekt Willem-Paul Wiertz van Topsport Topics met bewegingswetenschapper Michel Brink (verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen) hoe je de belasting veilig weer opbouwt na een periode van minder training. www.topsporttopics.nl